Paj med Norrloumi, oliver, basilika och zucchini
4-6 portioner
Tid: 60 minuter
Ingredienser: 12 st
Nivå: Medel
En krämig och gyllene paj fylld med zucchini, Norrloumi och fräscha örter – perfekt för både vardag och fest. Med sin härliga smak och vackra presentation blir den snabbt en favorit på middagsbordet.
Ingredienser
– 3 dl vetemjöl
– 125 g Norrmejerier Smör
– 1-2 msk vatten
– 1 zucchini, ca 150 g
– 1 tsk salt
– 1 gul lök
– 2 msk Norrmejerier Smör
– 200g Norrloumi
– 1 kruka basilika
– 15 svarta oliver (kalamata)
– 3 ägg
– 2 dl Norrmejerier vispgrädde
– Salt och peppar
Gör så här
Deg
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Arbeta ihop ingredienserna till degen.
3. Tryck ut degen i en springform, ca 25 cm i diameter.
4. Förgrädda i ca 5 minuter.
Fyllning
5. Sänk ugnstemperaturen till 175 grader.
6. Hyvla zucchinin tunt med mandolin eller potatisskalare.
7. Blanda zucchinin med salt och låt rinna av i en sil.
8. Finhacka lök och stek mjuk i smör.
9. Riv Norrloumi grovt.
10. Hacka basilika och skiva eventuellt oliver.
11. Vispa ihop ägg och grädde med lite salt och peppar.
12. Blanda ägg- och gräddblandningen med övriga ingredienser.
13. Häll fyllningen i pajskalet.
14. Grädda i 35–40 minuter.
15. Låt pajen vila i ca 15 minuter.
16. Servera med en grönsallad och toppa med färska basilikablad.