Palak paneer
4 portioner
Tid: 60 minuter
Ingredienser: 15 st
Nivå: Medel
Indisk gryta med massor av smak, härligt sätt att använda vår matiga grillost Norrloumi.
Ingredienser
– 500g spenat
– 1 st grön chili
– 10 st naturella cashewnötter
– 8 st nejlikor
– 1 st kanelstång
– 4 st grön kardemumma
– 1 msk garam masala
– (1/2 msk kasuri methi)
– 1 st röd lök
– 1 msk ingefärapuré
– 1 msk vitlökspuré
– 1 1/2 dl Norrmejerier® Matlagningsgrädde
– 2 st paket Norrmejerier® Norrloumi
– 3 msk Norrmejerier® Smör
– Salt
Gör så här
Huvudrätten
1. Om du inte hittar vitlökspuré och ingefärapuré: mixa 4 vitlöksklyftor och 1 tumme ingefära med 1 msk vatten.
2. Dela den gröna chilin i mindre bitar.
3. Lägg spenaten, chilin och cashewnötterna i en kastrull tillsammans med 1 msk smör.
4. Svettas på låg värme tills spenaten är helt mjuk, ca 3 minuter.
5. Mixa allt till en slät smet och ställ åt sidan.
6. Stek nejlikor, kanelstång och kardemumma i 1 msk smör på medelvärme i ca 3 minuter.
7. Finhacka rödlöken och tillsätt den tillsammans med vitlöken och ingefäran. Stek tills löken mjuknat.
8. Hacka tomaten fint (eller skala först om du vill imponera) och stek med löken i ca 5 minuter.
9. Tillsätt garam masala och stek vidare i ca 3 minuter.
10. Om du har kasuri methi: krossa bladen och lägg i. Annars hoppa över.
11. Dra av pannan från värmen, vänd i spenatmixen och tillsätt grädden.
12. Smaka av med salt och ge ett snabbt uppkok (men koka inte länge – då blir grytan brun).
13. Dela osten i kuber och stek i smör på medelvärme utan att den får färg.
14. Vänd ner osten i spenaten, droppa över lite extra grädde och servera.
Löksallad
1. Skiva 2 röda lökar och lägg i en skål.
2. Kläm över saften från citronen och salta försiktigt.
3. Pudra över chilipulver och häll på oljan. Blanda väl.
4. Plocka och hacka mynta och koriander grovt.
5. Vänd ner örterna i salladen och servera direkt.